Vitamina A
Vitamina A numita si vitamina "de crestere", "antiinfectioasa", "antixeroftalmica" sau "axeroftol" se prezinta sub forma de cristale de culoare galbena deschis.
Este solubila in alcol si uleiuri. E sensibila la lumina. Rezista la temperatura de 120 grade Celsius, cu conditia de a nu di expusa la aer. Are rol protector pentru piele si mucoase.
Lipsa vitaminei A sau insuficienta acesteia din ratie produce intarzierea cresterii tineretului si slabeste rezistenta organismului fata de bolile microbiene si parazitare (de exemplu, in coccidioza).
Avitaminoza A sau carenta vitaminica A se exteriorizeaza prin coriza, oftalmie, predispozitii la parazitoze, infecunditate, sensibilitatea labelor la intretinerea pe podea tip gratar.
In avitaminoza A pielea si mucoasele se usuca si se ingroaa, crapa, se infecteaza.
Se reduce activitatea glandelor sebacee si salivare, scade elasticitatea pielei si a mucoaselor.
Apar bronsite si bronhopneumonii.
Tratamentul se face prin adaugarea in ratie a vitaminei A sintetizata chimic sau prin consumul de nutreturi care contin vitamina A sau provitamina A, cum sunt: morcovii, tomatele, furajele verzi, legumele, laptele proaspat, galbenusul de ou, ficatul si untura de peste. Organismul foloseste provitamina A, transformand-o in vitamina A, cu ajutorul caroterazei.
Vitaminele B
Exista o serie de vitamine B : B1 ; B2 ; B12 cunoscute si sub denumirea de "antinevritice". Iepurele de casa sintetizeaza o parte din aceste vitamine. Sunt solubile in apa ("hidrosolubile") si insolubile in grasimi. Rezista la caldura, dar sunt sensibile la lumina.
Aceste vitamine au rol important in metabolismul proteinelor ca factori de crestere ; participa la formarea metioninei si colinei; actioneaza ca factor antipernicios la nivelul celulelor maduvei osoase si a celulelor hepatice ; participa la formarea acizilor nucleici ; au rol in digestie si in hipofiza sistemului nervos.
Avitaminoza sau carenta (lipsa) de vitamine B se manifesta prin tulburari nervoase (torticolis, crize convulsiva, paralizie) si tulburari digestive( indigestie), anemie, cruste in jurul nasului, buzelor si ochilor (care nu trebuie confundate cu cele produse de scabie).
Prevenirea si tratamentul carentelor si avitaminozelor B se fac prin administrarea de vitamine B sintetice cat si prin furajarea iepurilor de casa cu nutreturi bogate in vitamina B, cum sunt drojdia de bere (in cantitate de 2-5 % in ratie), taratele, semintale de cereale incoltite etc.
Vitamina C
Numita si "antiscorbutica" sau "acid ascorbic" este solubila in apa (hidrosolubila).
Este un biocatalizator important cu rol principal in procesele de oxidoreducere.
Previne si combate scorbutul, infectiile virotice si microbiene, hemofilia si anemia, grabeste cicatrizarea plagilor.
Avitaminoza C sau carenta de vitamina C produce tulburari ca: hemoragii ale gingiilor si diateze hemoragice ; slabirea rezistentei la infectii ; tulburari ale osificatiei ; incetarea cresterii ; slabirea generala ; zburlirea si uscarea parului.
Combaterea se face prin aportul de vitamina C sintetica (sub forma de drajeuri sau injectabila) si prin consum de cruditati.
Vitaminele D
Numite si "antirahitice" sau "calciferol", sunt solubile in uleiuri si alcool. Trebuie pastrate la adapost de lumina si aer (ca vitamina A).
Aceste vitamine (D1, D2, d3) au ro in fixarea calciului si a fosforului in organism, ajuta la cresterea tineretului si previne aparitia rahitismului, a osteomalaciei (demineralizarea oaselor) si a tulburarilor nervoase si circulatorii.
Excesul de faina de ovaz in ratie (peste 15 %) neutralizeaza vitamina D.
Carenta ( lipsa partiala ) vitaminica D se manifesta prin deformarea scheletului si articulatiilor, cat si prin tulburari nervoase - paralizii si paraplegii ( foto dreapta ) .
Sub forma de provitamina D (sterol) se gaseste in plante, iar sub actiunea iradianta a razelor solare se activeaza ca vitamina D2 si D3.
Se gaseste in ficatul de morun (in untura de peste) si este sintetizata chimic.
Prevenirea si tratarea avitaminozei sau carentelor in vitamina D se fac prin adaugarea ei in ratie sub forma de untura de peste (peste 1-3%) sau ca preparat sintetic.
ATENTIE! In contact cu aerul si lumina se oxideaza si poate deveni toxica.
Vitamina E
Numita si "vitamina fertilitatii", "vitamina reproductiei" sau "tocoferol" este liposolubila (se dizolva in grasimi) si are rol important in activitatea de reproducere.
Ratiile deficitare in vitamina E produc tulburari in fiziologia aparatului sexual mascul si femel, provocand sterilizare lenta si progresiva, ireversibila daca se intervine prea tarziu.
Carenta de vitamina E produce avort.
Se gaseste in verdeturi si in grauntele incoltite (de grau, ovaz, porumb).
Prevenirea carentei sau avitaminozei E se poate face prin administrarea in hrana iepurasilor a 10-30 de grame de graunte incoltite, iar in hrana adultior a 50-100 de grame, precum si prin adaugarea "premixului vitaminic" in ratie.
Vitaminele K
Vitaminele K, K1, K2 numite si vitamine "antihemoragice" sau "menadion" reglementeaza functia de coagulare a sangelui si au rol important in cresterea iepurelui de casa.
Se prezinta sub forma cristalizata sau ca un lichid uleios, rezista bine la caldura, dar sunt alterate la lumina.
Se gasesc in lucerna si varza.
Avitaminoza K se manifesta prin hemoragii si lipsa de coagulare a sangelui.
Prevenirea si tratarea avitaminozei K se fac prin introducerea in ratia iepurelui de casa a vitaminei K, sintetizata chimic, precum si prin folosirea lucernei si verzei in componenta in ratie.
Sintetizarea pe cale chimica a vitaminelor si existenta lor in comert fac posibile prevenirea si tratarea la timp a numeroaselor tulburari produce prin carente vitaminice.
Este importanta folosirea adaosului de graunte incoltite in ratia iepurelui de casa, mai ales in timpul iernii si, indeosebi, in ratia animalelor de reproductie si a tineretului.
Taratele sunt bune pt ingrasat, seara ii dati decat cat poate sa manance atunci
Spalati foarte bine cerealele intr-un vas cu sita
Cerealele spalate se pun intr-un vas de sticla, portelan sau plastic ATENTIE: - nu de metal
In vas se pune apa calda
Cerealele se tin in apa calda timp de 24 ore
Acoperiti vasul cu un tifon care trebuie in permanenta umezit
Dupa 24 ore ceralele se spala din nou, se scurg de apa si se pun inapoi in vas aproximativ 2-3 zile.
In tot acest timp vasul va sta acoperit cu un tifon care trebuie sa fie in permanenta umed.
Vasul se aseaza la caldura
Dupa 2-3 zile grauntele astfel incoltite ( germinate ) se administreaza iepurilor astfel:
Iepuroaicelor gestante sau cu pui - zilnic 3-5 linguri
Iepurilor de 3 – 12 luni li se administreaza 2 linguri din doua in doua zile.
ATENTIE : iepurasilor mici sub 2,5-3 luni nu le administrati in ratia de mancare verdeata (iarba , trifoi, lucerna,etc) proaspat cosite deoarece organismul nu este pregatit sa treaca de la alimentatia de lapte la cea de verdeata , care poate sa produca balonari, diaree, enterita si in cele din urma deces.
Cartofii se curata si se fierb (sunt buni pt productia de lapte).
Taratele se umezesc.
Sursa : ionutz
sunphoto.ro
supapeiepuri.sunphoto.ro/ADAPATORI_IEPURI